Lees hier alles over de inheemse Wintereik Quercus petraea. Deze grote boom kan onder ideale omstandigheden wel 40 meter hoog worden. Geen kleintje dus.
De Wintereik heeft een rechtopgaande groei en vormt een brede, ronde kroon. De stam is dik en de schors grijsbruin met diepe groeven. Het is een langzaam groeiende boom, maar wel een die veel persoonlijkheid en karakter aan een landschap kan geven.
Blad en Bloei
De bladeren van de Wintereik zijn elliptisch tot ovaal van vorm, met ondiepe lobben en een spits toelopende top. Ze zijn donkergroen aan de bovenkant en iets lichter aan de onderkant. De boom bloeit in april en mei met onopvallende, geelgroene bloemen.
Eikels
Na de bloei ontwikkelt de Wintereik eikels, die door tal van dieren, waaronder eekhoorns en vogels, worden gewaardeerd. Deze eikels groeien alleen of in paren op lange stelen en hebben een kenmerkende, diepe beker.
Standplaats
De Wintereik geeft de voorkeur aan een halfzonnige of halfschaduwrijke plek en een goed doorlatende bodem. Het is een zeer robuuste boom die bestand is tegen wind en droogte.
Belang voor de Natuur
De Wintereik heeft een grote ecologische waarde. Het is een belangrijke voedselbron voor tal van insecten, vogels en zoogdieren. Daarnaast biedt de boom nestgelegenheid voor vogels en schuilplaatsen voor kleine dieren.
Historisch en cultureel
Net zoals de Zomereik, heeft ook de Wintereik een diepe culturele betekenis in Europa. Hij wordt beschouwd als een symbool van kracht, duurzaamheid en levensduur. In de oudheid werd de eik vaak geassocieerd met goden van de donder, vanwege zijn vermogen om bliksem aan te trekken.