Deze moestuin planten zijn kant en klaar leverbaar in de maanden, Maart, April ,Mei, en Juni.
Spruitkool of Brassica oleracea oleracea gemmifera, is familie van de kolen. Er is een goene spruitkool en paarse spruitkool, deze teelt u op dezelfde manier. Spruitkool werd naar verluid rond 1500 voor het eerst geteeld in Brussel. Om deze reden dragen spruitjes nog steeds de naam 'Brussels sprouts', 'Choux de Bruxelles' of 'Brusselse kooltjes. Leuk weetje, het eetbare deel van de spruitkool is eigenlijk een bijna volledig ontwikkelde okselknop. Wanneer ze (te) lang aan de plant blijven zitten vouwen ze zich open tot roosjes.
Spruiten oogsten, bewaren en bereiden
Spruiten oogsten door de spruit tussen duim en wijsvinger vast te pakken en los te breken. Om ervoor te zorgen dat de spruiten gelijk afrijpen kan de plant aan het eind van het seizoen worden getopt. Wanneer het vriest is het makkelijk om de hele plant bij de grond af te snijden, de plant te laten ontdooien en daarna te oogsten. De geoogste spruiten zijn in de koelkast 1 a 2 weken houdbaar. U kunt ze ook invriezen, beste is om ze dan vantevoren even kort te blancheren. Spruiten bereiden is wel een klusje maar een zeker de moeite waard. Vooral het schillen is een werkje, dit doet u door de buitenste bruinige of oude bladeren te verwijderen. Waarna de spruiten in een pan koken water in 10-12 minuten gaar zijn. Kook ze niet te lang dan gaat de smaak verloren, en serveer met een beetje nootmuscaat en roomboter en of gebakken spekjes natuurlijk.