De Nederlandse naam van deze den is lastig te bepalen. Ze heeft er namelijk zoveel. Apenpuzzel, slangenden, apeverdriet, kandelaarden en apetreiter en vast meer. Deze hele bijzondere dennenboom, zelf noemen wij hem apenboom, is familie van de Araucariaceae. De stekelige naalden zijn felgroen van kleur. De volwassen hoogte van deze prikkende den is ca. 10 meter. Deze den is niet heel winterhard, verdraagt een temperatuur tot -10 graden Celsius en blijft de gehele winter groen. Zorg voor een beschut plekje in de tuin dus. Vermijd de koude wind.
Aanplanting Apenboom, waar in de tuin neerzetten?
Geschikt voor een koele, beschutte plaats. Bijvoorbeeld voor stedelijk openbaar groen (parken) en bostuinen. Deze plant wenst een matig voedselrijke, vochthoudende tot vochtige, 'gemiddelde' bodem. Dus niet te zware of te lichte grond en een vrij neutrale zuurgraad (pH = 6 - 8). De apenboom verlangt een plekje in de zon en verdraagt zomerse hitte redelijk, mits de standplaats voldoende vochthoudend is. Kan bij nachtvorst in april-mei schade oplopen. Deze Slangenden is goed te combineren met planten voor een 'open plaats' maar staat ook vaak solitair in de tuin. Het is een gevoelige struik. Zorg voor aangename temperatuur tijdens het verplanten en geef voldoende water.
Combineer met onderbeplanting zoals Maagdenpalm, Schaduwkruid of koperknoopje.
Snoeien en verzorging Slangenden
Deze stekelige den is onderhoudsvrij. Snoeien is niet nodig, u kunt overhangende en vervelende takken wel wegsnoeien.
Bijzonderheden
Deze groenblijvende naaldboom was vroeger een statussymbool. Ze behoren tot de oudst nog levende bomen uit de oertuin. De slangeden is door een botanicus genaamd Archibald Menzies vanuit Chili naar Europa gebracht. In 1990 is deze prachtige conifeer door de Chileense overheid uitgeroepen tot nationaal monument. De naam Araucaria is afgeleid van een sttreek in Chili. De slangenden heeft een zeer bijzondere bruine bloem.