Rode basilicum of Ocimum basilicum 'Magic blue' is nauw verwant aan de gewone basilicum, en vergeleikbare eigenschappen qua teelt. Rode basilicum is heerlijk rauw te eten door een salade, of door gerechten zoals een pasta's of soepen. Door de dieprode kleur van de bladeren geeft een mooi accent aan groene salades. De basilicum plant heeft relatief zachte stengels en bladeren, hierdoor is deze gevoelig voor beschadigen voor wind. Hou hier rekening mee bij het kiezen voor de standplaats, een kas of op een beschutte plek in uw moestuin.
Rode basilicum standplaats & aanplanten
De basilicum plant houdt van warmte en zonlicht, je kunt deze pas vanaf halverwege de maand mei aanplanten buiten in de volle grond. Daarvoor kun je de plant natuurlijk ook in de vensterbank houden, om deze later naar buiten te verplaatsen.
Rode basilicum oogsten
Het oogsten van basilicum kan al bijna meteen wanneer u de plant heeft gekocht. Let er hierbij op dat u steeds de bovenste nieuwe blaadjes oogst, en een of meerdere uitlopers op stengel laat staan. Deze gaan snel na het oogsten uitlopen en vormen zo nieuwe blaadjes. Dit proces kunt u elke paar weken herhalen totdat de plant op is. Wanneer er bloemen in de plant komen kunt u deze het best verwijderen, hierdoor blijft de plant mooi compact.