U heeft een groot erf en u wilt een hoogwaardig bosplantsoen maken? Zorg dan voor de juiste mix aan soorten struiken en/of bomen. In dit artikel vindt u populaire heesters die goed gedijen in een bosplantsoen border. Juist de afwisseling in bladkleur (groen, grijs en rood), bladvorm (klein, groot, rond, handvormig), groeiwijze (opgaand of breed) en groeihoogtes maken uw bosplantsoen tot een mooi geheel.
Foto hoog bosplantsoen met bomen
Voor laagblijvend bosplantsoen zijn dit enkele goede voorbeelden van struiken en bodembedekkers:
Laag bosplantsoen met groene heesters
Wilt u een ondoordringbaar bosplantsoen maken? Overweeg dan ook stekelige soorten, dit schrikt indringers af. Denk aan soorten als de eenstijlige meidoorn of Sleedoorn struiken voor hoog boesplantsoen en voor laag bosplantsoen hondsroos met wit/roze bloemen (wordt 1 meter hoog), berberisstruik, frambozenstruiken, mispel (Mespules Germanica), of bramenstruiken (woekert wel). Vooral rozensoorten en de braam hebben pittige doorns. Of kies wintergroene struiken zoals de Hulst (Ilex aquifolium) en de Mahoniestruik (Mahonia aquifolium) met bladstekels.
Wist u trouwens dat stekelige tuinplanten katten afschrikt en juist vogels aantrekt?
Let op sommige struiken en planten zijn alleen geschikt voor aan de buitenrand van uw groenstrook, dit worden ook wel bosrandplanten genoemd.
Wilt u eetbare bessen in uw bosplantsoen planten? Zet dan bijvoorbeeld een rode bessenstruik of kruisbessenstruik vooraan in uw border op een zonnige plek. Ook de vlierbes (Sambucus Nigra) geeft eetbare bessen geschikt voor jams en sappen. Ook de blauwe bes doet het goed in de schaduw of halfschaduw, zorg wel voor de juiste grond: goed waterdoorlatend en humusrijk (klei niet aanbevolen). Bramenstroken kunnen erg woekeren en bevatten pittige doorns.
Eventueel 1 soort er uit en de meidoorn toevoegen, deze bloeit rijkelijk wit in mei en heeft doorns wat uw bosplantsoen toegankelijk maakt.
Wij maken ook graag een beplantingsplan op maat voor uw hoge of lage bosplantsoen. Geef dan de gewenste hoogte, breedte van uw groenstrook, bodemsoort (zand, klein, veen enzovoorts) en zonnestand aan ons door. Laat ons desgewenst ook weten welke soorten, bloeikleuren, bladvormen u wel en niet aanspreken en of uw strook droog of doorgaans vrij nat is. Tot slot is het handig als u aangeeft of u bezwaar heeft tegen struiken met stekekende doorns.
Wij sturen u dan een maatwerk beplantingsplan voor uw bosplantsoen strook. Daarbij leveren we aanplant schema waarop staat waar u welke soort moet plaatsen. Zo voorkomt u dat 1 of enkele soorten de andere soorten overnemen.
Hoog en laag bosplantsoen gemengd