Dit is relatief onbekende, maar zeer interessante Peperbes Schisandra chinensis. Een winterharde klimplant met witte bloemen in mei/juni en geeft vanaf augustus oranjerode bessen aan trossen. De gezonde 'superfood' bessen worden in de Chinese geneeskunde veel gebruikt en u kunt er thee van zetten.
Bloeitijd Peperbes - Schisandra chinensis
Deze peperbes bloeit in mei en juni met crème witte klokvormige bloemetjes die heerlijk zoet ruiken. De plant bloeit 4 jaar na aanplant. In het Chinees het deze plant ‘’Wu-Wei-Zi’’ wat ‘’de vrucht van 5 smaken’’ betekent. De rode bessen die aan het eind van de zomer rijp zijn, smaken namelijk fris-zuur, pikant, een beetje bitter en fijngekauwd ook zout. De rode besjes groeien aan ongeveer 10 cm lange trossen. De bessen zijn eerst wit en worden daarna rood. Je kunt ze vers eten, maar er ook thee of jam van maken. De bladeren zijn donkergroen en ovaal. De peperplant verliest in de winter zijn blad. Met deze klimplant haalt u echt iets bijzonders in uw tuin. Ook geschikt als klimmer voor uw pergola of als onderdeel van uw eigen voedselbos.
Aanplanten en standplaats
De Peperbes - Schisandra chinensis staat graag in halfschaduw of schaduw op humusrijke grond. In het voorjaar mulchen met compost. Je kunt de plant bemesten met koemest en in het voorjaar licht snoeien. De klimplant kan wel 6 meter hoog worden. Zaait u hem zelf, doe dat dan in het najaar in een bak. De zaden ontkiemen heel langzaam.
Deze winterharde klimplant bevat veel vitamine E en diverse mineralen als ijzer, magnesium, kalium, koper, nikkel, fosfor en molybdeen. U kunt de bessen vers eten of drogen en later thee van maken.