Filter op
Wist u dat u van kweeperen lekkere toetjes kan maken? Daarnaast is de kweepeerboom ook een geweldige boom voor in uw tuin of fruitboomgaard. Ontdek hier diverse kweepeer soorten. Tevens helpen we u graag aan uw ideale Kweepeer boom of meerstammige struik. Daarnaast zijn wij goed in het combineren met andere tuinplanten, onze borderpakketten en fruitbomen. Neem contact met ons op voor meer informatie over sierkwee heesters of bomen met grote eetbare kweeperen of bestel via de webshop populaire soorten.
Kweepeer (Cydonia oblonga) en de gewone peer (Pyrus spp.) zijn beide fruitbomen, maar ze behoren tot verschillende geslachten en hebben verschillende kenmerken en groeiomstandigheden.
Fruit: Kweeperen zijn groter en ronder dan peren, met een heldere, gouden kleur als ze rijp zijn. Ze zijn ook veel harder en hebben een meer uitgesproken, aromatische geur. In tegenstelling tot peren kunnen kweeperen doorgaans niet rauw worden gegeten, maar moeten ze worden gekookt of gebakken. Ze worden vaak gebruikt in jams, gelei en desserts.
Bladeren en bloemen: De bladeren van de kweepeer zijn wat ronder en de bloemen zijn meestal roze of wit. Perenbomen hebben langwerpige, puntige bladeren en witte bloemen.
Groeiomstandigheden: Kweeperen bomen zijn over het algemeen meer tolerant ten opzichte van verschillende bodemsoorten en vochtomstandigheden dan perenbomen. Ze kunnen ook beter tegen koude temperaturen.
Ziektes: Kweeperen zijn over het algemeen meer resistent tegen veel voorkomende boomziekten dan perenbomen.
Ondanks deze verschillen zijn zowel kweeperen als perenbomen waardevolle toevoegingen aan de tuin, zowel voor hun fruit als voor hun sierwaarde.
Bij de juiste standplaats vraagt de Kweepeer Cydonia oblonga boom weinig onderhoud. U kunt haar gewoon op een natuurlijke wijze laten groeien. Snoei dan enkel in de zomer haar dode, kruisende (die schuren over elkaar heen en maken elkaar kapot) of hindelijke takken weg.
In maart een hand vol tuinkalk strooien. Na enkele jaren ook bemesten met organische koemestkorrels aanbevolen. Voorkom te nat staan in en rond de winter en te droog in de zomer.