Deze koolplantjes en andere moestuinplantjes zijn kant en klaar (reeds volgroeid) leverbaar in de maanden: (medio) Maart, April, Mei en Juni.
Koolrabi, Brassica oleracea acephala gongylodes stamt af van de wilde kool, en is afkomstig uit het Middelandse Zeegebied. Het is een zeer populaire soort in Duitsland, waar jaarlijks 40.000 ton koolrabi wordt geproduceerd. Er zijn verschillend gekleurde koolrabi rassen, groen/witte rassen en blauw/paarse rassen ze zijn van binnen allemaal wit. Netals andere koolsoorten beschermt de plant zich met een waslaagje op de bladeren en stengels.
Koolrabi aanplanten en verzorging
Koolrabi kunt u aanplanten in de moestuin in de maanden april, mei, juni, juli en augustus. Vanwege de kans op doorschieten is het raadzaam om pas na de langste dag te planten(21 juni). Doorschieten wordt veroorzaakt door schommelingen in temperatuur, voeding en vocht. Houdt deze factoren zo constant mogelijk om doorschieten te voorkomen. Daarnaast is regelmatig watergeven van belang. Wanneer u dit niet doet kan de knol barsten en taai of vlezig worden. Koolrabi is gebaat bij een voedingsrijke grond, die luchtig en niet te zuur is. Voeg eventueel wat tuinkalk toe om de zuurgraad te verhogen.
Oogst en bewaren van Koolrabi
Koolrabi kan het best in een vroeg stadium geoogst worden, wanneer de knol ongeveer 8 centimeter in doorsnee is. Later oogsten geeft een vezelige taaiere knol. Om de koolrabi te oogsten snijdt u deze met een scherp mesje net boven de grond af. De geoogste knollen zijn zonder loof een paar dagen in de koelkast of op een droge koele plek te bewaren. Het loof is ook eetbaar en bevat veel voedingsstoffen, en is zeer geschikt om bijvoorbeeld soep of stamppot van te maken.