Knoopkruid, wetenschappelijk bekend als Centaurea jacea, is een vaste plant uit de composietenfamilie (Asteraceae). Deze heemplant voor natuurlijke borders is herkenbaar aan zijn paarse, soms lichtroze, bloemhoofdjes met gefranjerde randen. De lancetvormige bladeren omarmen vaak de stengel, en de plant kan een hoogte bereiken van ongeveer 60 cm.
Bloemen
De bloeiperiode van het Knoopkruid loopt van juni tot september. De opvallende bloemen van deze inheemse plant trekken een verscheidenheid aan insecten aan, waaronder bijen en vlinders, waardoor het een uitstekende plant is voor de biodiversiteit in ons land. Zo trekt Knoopkruid bijzondere soorten bijen zoals de grasbij, breedbandgroefbi en houtmetselbij, maar ook de distelvlinder en heel veel meer soorten.
Leefomgeving
Knoopkruid geeft de voorkeur aan vochtige, voedzame en kalkrijke gronden. Je kunt de plant in Nederland vinden in graslanden, bermen, langs bosranden en in lichte bossen.
Knoopkruid combineren met soorten als
Denk aan plantcombinaties met inheemse soorten als Grote centaurie, Zeepkruid, Prachtanjer, Beemdkroon, Wilde marjolein, Gele kamille, Veldsalie, Kleine pimpernel, Duifkruid en Gewone margriet. Zo maakt u een prachtige, natuurlijke tuinborder zonder al te veel onderhoud.
Historisch en cultureel perspectief
De naam "Centaurea" is afgeleid van het Griekse woord voor centaur. Volgens de mythologie zou de centaur Chiron de geneeskrachtige eigenschappen van de plant hebben ontdekt en deze hebben gebruikt om wonden te genezen.
Prairietuin
Knoopkruid is een populaire keuze in wilde bloementuinen en natuurlijke landschappen vanwege de levendige kleur en het vermogen om nuttige insecten aan te trekken. Het kan ook worden gebruikt in gemengde borders en in natuurlijke prairietuinen die weinig onderhoud vergen en natuurlijk ogen.
Verzorging
Hoewel Knoopkruid relatief onderhoudsarm is, geeft het de voorkeur aan een standplaats in de volle zon of lichte schaduw. De plant is droogtetolerant maar presteert het best met regelmatig water in goed doorlatende grond. Om een tweede bloei te bevorderen en de plant er netjes uit te laten zien, kun je de uitgebloeide bloemen verwijderen.