Anthriscus cerefolium of kervel komt oorspronkelijk uit West-Azië, en behoort net als peterselie en venkel tot de schermbloemen familie. Deze vormen als het ware een scherm van veel kleine bloemetjes, vandaar schermbloemen. Het is een tweejarige plant welke in het tweede jaar tot bloei komt, met een scherm van kleine witte bloemetjes. Wanneer de plant tot bloei komt verdwijnt de smaak en is deze niet meer als kruid te gebruiken helaas. Om deze reden wordt kervel vaak als eenjarige plant behandelt.
Aanplanten en oogsten
Kervel is bijna het gehele jaar door aan te planten, afgezien van de koude wintermaanden(november, december, januari, februari). Oogsten kan vanaf het voorjaar in april tot begin herfst in september. Er kan meerdere malen van een plant worden geoogst, na het afknippen/plukken van de stengels en bladeren zullen er snel nieuwe uitgroeien.
Culinair & gebruik in de keuken
De blaadjes van kervel, en met name de verse jonge blaadjes zijn het lekkerst en hebben een lichte anijsachtige smaak. In België wordt er ook kervelsoep van gemaakt. En zit ook verwerkt in het bekende 'Fines herbes' mengsel. Het is qua gebruik vergelijkbaar met andere bladkruiden zoals peterselie, koriander en selderij.