De Nederlandse naam is Karpatenklokje. Deze klokjesbloem behoort tot de familie van de Campanulaceae. De bloemen zijn blauw en bloeien van ca. juni tot en met augustus. De bladeren zijn groen van kleur. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 25 cm. Deze Karpatenklokjes soort verdraagt een temperatuur tot -35 graden Celsius.
Aanplanting Karpatenklokje
De Karpatenklokjes komen van oorsprong uit de bergen en zijn dan ook zeer geschikt voor de rotstuin als 'voegenvuller' in de stapelmuur of tussen stenen (ook bestrating). Vanwege hun hoge sierwaarde ook erg mooi in siertuinen. Staat graag op een zonnige plek en een matig voedselrijke, stenige bodem. Deze tuinplant staat het liefst op een licht vochtige plek. U kunt haar goed planten in kleinere groepjes of als eenling. Karpatenklokjes woekeren niet of nauwelijks en laat zich goed combineren met andere planten.
Bijzonderheden
Klokjesbloemen zijn laagblijvende vaste planten. Vanwege de kruipende wortelen ook als bodembedekker te gebruiken. Klokjesbloemen zijn gemakkelijke tuinplanten die niet veel verzorging nodig hebben.
Snoeien en verzorging
Als de bloemen zijn uitgebloeid kunt u deze direct weghalen om een langere bloei te stimuleren. Dit is niet noodzakelijk. Na de bloei, in het najaar kunt u de plant in zijn geheel terugsnoeien om haar zo te verjongen. Snoei dan terug tot ongeveer 20 cm boven de grond.
Leuke combinaties
Klokjesbloemen staan leuk samen met Ooievaarsbekjes 'Geranium' , Duizendknopen 'Persicaria' of Hartlelie's 'Hosta's'. Passen vanwege bloem en blad structuur erg mooi bij elkaar en gedeien vaak goed in dezelfde omstandigheden en grondsoorten.