De Japanse notenboom, wetenschappelijk bekend als Ginkgo biloba 'Mariken', is een opvallende cultivar van de Ginkgo biloba-soort. Deze compacte en langzaam groeiende boom voegt een uniek element toe aan tuinen en landschappen, en staat bekend om zijn mooie bladeren en interessante geschiedenis.
In halfstam Ginkgo boompje 150 cm (stamhoogte)
'Mariken' onderscheidt zich door zijn compacte groeiwijze en ronde vorm, waardoor hij perfect is voor kleinere tuinen, patio's en stedelijke omgevingen. Dit boompje op stam kan een hoogte bereiken van ongeveer 2 meter en heeft een dichte vertakking. Deze Gingko Mariken halfstam begint bij circa 1,50 meter met het bolletje. Goed te combineren met onze borderpakketten, vaste planten en siergrassen voor zon en halfzonnige tuinen.
Fraai blad, ook in de herfst
Het heeft een karakteristiek bladpatroon met waaiervormige bladeren die diep ingesneden zijn in twee lobben. In de herfst kleuren de bladeren prachtig geel, waardoor een spectaculair herfstbeeld ontstaat.
Boom met historie
Naast zijn esthetische aantrekkingskracht heeft de Japanse notenboom 'Mariken' ook een interessante geschiedenis. Het is een van de oudste boomsoorten ter wereld en wordt beschouwd als een levend fossiel. Ginkgo biloba heeft een lange geschiedenis van gebruik in de traditionele geneeskunde vanwege de vermeende gezondheidsvoordelen van de bladeren en zaden.
Standplaats
Deze cultivar gedijt het beste in een zonnige tot licht beschaduwde omgeving en kan zich aanpassen aan verschillende grondsoorten, zolang de grond goed doorlatend is. De boom is ook bekend om zijn uitstekende tolerantie voor luchtvervuiling en is daarom een populaire keuze voor stedelijke gebieden. 'Mariken' is over het algemeen een onderhoudsarme boom en vereist geen frequente snoei.
Zowel solitair als in een border samen met andere bomen en struiken aan te planten.
Geur...
Het is belangrijk op te merken dat de zaden van de Ginkgo biloba-boom, inclusief de 'Mariken'-cultivar, een onaangename geur kunnen afgeven wanneer ze rijp zijn en vallen. Daarom worden mannelijke bomen vaak de voorkeur gegeven, omdat ze geen zaden produceren en geen geurproblemen veroorzaken.