Filter op
U bent dol op braambessen eten en plukt deze het liefst uit uw eigen tuin? Op deze pagina vindt u alle bramenstruiken 'Rubus fruticosus' van Yarinde. Klik door voor meer informatie over diverse soorten bramenstruiken en bestel eenvoudig online uw favoriete soort.
Wij bezorgen bramenstruiken en andere eetbare fruittuin planten zoals bessenstruiken tot fruitbomen binnen enkele werkdagen bij u thuis in heel Nederland en Vlaanderen. Bestel aanplantgrond voor fruitbomen en moestuinplanten meteen mee. Dit zorgt voor een zeer grote kans op worteling.
Let op, sommige soorten bramenstruiken bevatten doorns (er zijn ook doornloze soorten!) en kunnen sterk woekeren. Bramenstruiken (Botanische naam Rubus fruticosus) vergen veel onderhoud, oude en beschadigde takken dienen elk jaar verwijderd te worden. Bij voorkeur omhoog geleiden om woekeren te voorkomen. U kunt zelf bramen begeleiden op een stalen trellis scherm en zo een erfafscheiding maken. U dient dan heel goed de 1-jarige en 2-jarige takken te schijden. De 2-jarige takken dient u steeds weer weg te halen na het seizoen en dan de 1-jarige twijgen opnieuw opbinden. Zoekt u gemakkelijker eetbare bessen? Bekijk dan onze eetbare bessenstruiken en ga voor de zeer gemakkelijke Rode Bes of Blauwe Bes (met mooi blad, wel zure grond nodig!)
Wilt u uw borders of fruitgaard vullen met eetbare tuinplanten en struiken? Yarinde maakt ook graag een maatwerk plan voor uw fruittuin. We kijken dan uiteraard naar uw wensen en uw situatie qua bodem, grootte en zonnestanden.
Yarinde is voor mensen met en zonder groene vingers. Daarom ontvangt bij elke bestelling aanplantinstructies en persoonlijke tuinkalender. Zo weet u precies hoe uw nieuwe border aangeplant moet worden en wanneer welke onderhoud uitgevoerd moet worden. Ook hebben wij op onze website een uitgebreide tuinkalender en blogs over tuinklussen per maand, lees ook voor u aan de slag gaat het blog over de meest gemaakte fouten bij het aanplanten van een nieuwe tuinborders. Zo komt u goed beslagen ten ijs.
De bessen- en bramenstruiken worden bij voorkeur in de winter of het vroege voorjaar geplant. De braam en bessen staan het beste op een zonnige of halfzonnige standplaats. Zorg dat de bodem voldoende gevoed is en daarnaast luchtig en vochtig. Het is verstandig om en braam na het planten in te korte tot +/- 25cm boven de grond. Van bramen maakt u bijvoorbeeld zelf bramenjam of mix ze door uw vla of yoghurt.
Veel fruit heeft een zonnige plek nodig om goed te kunnen groeien. De zon geeft het fruit hun zoete sappige smaak dus zijn er wel fruitstruiken die in de schaduw kunnen? Ja zeker, er zijn diverse fruitstruiken die goed gedijen op een schaduwrijke plek; denk hierbij aan bosbessen, herfstframbozen en braambessen.
Na uw bestelling worden alle bramenstruiken en adere tuinplanten en producten verzameld. Wij controleren elke tuinplant voor verzending. Dit doen wij door het wortelsysteem van onze planten te controleren. Zo zijn wij er zeker van hoge kwaliteits planten te leveren die bij de juiste aanplanting altijd zullen aanslaan. Nadat uw bestelling is verzameld ontvangt u een bericht met daarin de track-and-trace link. Voor bestellingen geldt: Deze week besteld = volgende week in huis. In de meeste gevallen leveren wij vanuit voorraad. Vanwege ons uitgebreide aanbod kunnen wij niet elke tuinplant op voorraad houden, zo leveren wij zo veel mogelijk verse tuinplanten van de kweker.
Lees alle informatie over het bezorgen en levertijd op de pagina: Bezorging.
Opgelet: Aan veel planten in diverse borderpakketten van Yarinde komen door het jaar heen besjes, deze zijn veel al giftig en bestemd voor vogels.
Alle houtsoortige fruitstruiken; bessen, bramen en frambozen moet voor eind maart gesnoeid worden. Fruit struiken zijn in twee groepen te verdelen. Nieuw en oud hout dragende struiken. Het is van belang te weten welk soort struik u heeft, om te voorkomen dat u de oogst voor het komende jaar wegsnoeid.
Bramen vallen onder Fruit dat groeit op nieuw hout. Snoei hiervan dus de oudere takken weg in niet de nieuwe uitlopers. Dus bij bramenstruiken de takken die vruchten hebben gedragen na de oogst helemaal wegsnoeien en nieuwe uitlopers eventueel weer opbinden aan uw stalen rek.
Vanaf eind augustus kunt u de bramen plukken, doe dit bij voorkeur in de ochtenduren.