U wilt natuurlijk het liefst het hele jaar jaar bloeiende planten op uw pergola zien. Dat is helaas onmogelijk. Wel kunt u klimplanten die in het voorjaar bloeien combineren met klimmers die later in het jaar bloeien. Desgewenst kunt u uw houtbouw object ook nog met een groenblijvende klimplant, zoals een Hedera (deze dan wel goed snoeien, want Hedera wil woekeren en andere klimmers wegdrukken) aankleden. De meest populaire klimplanten zijn de Wisteria blauwe en witte regen, die in het voorjaar bloeit te combineren met een klimdruif (Boskoopse Glorie en Vroege van der Laan zijn de bekendste soorten in Nederland) die in het najaar bloeit. Het leuke van de klimdruif is dat deze ook nog eens lekkere druiven voor u groeit.
Met name de Blauwe regen (de bekende trossen) ziet u in het voorjaar overal, voor wie eens wat anders wil zijn er veel mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld eens aan de Clematis, een klimplant die in veel soorten verkrijgbaar is. Denk bijvoorbeeld eens aan de Clematis Alpina die al in april prachtig donkerblauw bloeit. U houdt meer van wit? Kies dan voor de Clematis ‘White Moth’ of de roze / rode variant 'Ruby'.
Witte Regen Wisteria Floribunda Alba
Foto: Bloeiende trossen van de Wisteria Blauwe regen
De kiwiplant is ook een fraaie klimplant die bloeit laat in het voorjaar. Het leuke van de klimkiwi is dat deze ook nog eens medio augustus kiwivruchten afgeeft. Wel moet u zorgen voor bevruchting door zowel een mannetjes als vrouwtjes kiwi plant te hebben. Geef de Kiwi plant wel een zonnige plaats in een voedingsrijke grond.
Foto: Kiwistruik Actinidia Chinensis
Klimdruif Boskoops Glory, sterke soort met rode druiven in augustus
Wilt u uw pergola of aanbouw houten frame bekleden met een langbloeiende tuinplant? Kies dan de Kamperfoelie, die de hele zomer doorgaans bloeit.
Bent u helemaal gek van rozen? Dan zijn klimrozen geschikt voor uw pergola. U dient er wel rekening mee te houden dat rozen stekelig zijn. Klimrozen zijn er in allerlei kleuren, de meeste bloeien in mei/juni.
Zorg dan dat u uw klimdruif, Wisteria blauwe regen, Clematis of andere klimplant in een grote maat aanschaft, bijvoorbeeld 1,5 of 2 meter. Zorg verder voor bewatering bij droogte en jaarlijkse bemesting (let op, geen kunstmest) indien nodig. Zo zult u na 3-4 jaar al genieten van uw begroeide dak. Begeleid uw plant desgewenst met staaldraad of geplastificeerd draad. Wilt u echt schaduw creëren met een groen dak van klimplanten, dan kunt u ook een bamboemat of een kastanjehekwerk op rol over uw houten frame leggen. Dit staat fraai en geeft uw klimplanten houvast om aan te groeien. Desgewenst kunt u de eerste jaren een zonnedoek onder uw houten frame spannen.
Ook al duurt het 5 jaar, een volgroeide pergola of groen dak van uw terrasoverkapping is het wachten waard. Bovendien is het relatief goedkoop om te maken en minder milieubelastend dan een dicht dak van kunststof, glas of dakbedekking. U zult merken dat een volgroeit groen dak zelfs bij kleine regenbuien bijna waterdicht is.
Bij klimplanten denkt u misschien aan een trellis schutting of houten pergola laten begroeien. Maar wist u dat u ook uw carport kunt laten begroeien met klimmers? Of van een open terrasoverkapping met balken om de 50 cm en spandraden een groen dak kan maken. Bij grote bouwwerken moet u er wel rekening mee houden dat uw klimplanten na 10 jaar voor een behoorlijk gewicht kunnen zorgen. Zorg dus voor dikke houten staanders van minimaal 9x9 cm dikte (liever 12x12) en plaats schuine schoren in de bovenhoek van uw constructie voor extra stevigheid bij storm.
Zorg bij het maken van een fraai begroeide pergola of overkapping met groen dak van klimplanten dat takken die met name verticaal omhoog groeien boven uw dak 1 keer per jaar worden teruggesnoeid. Per soort vindt u op Yarinde terug wanneer u dat moet doen, in het voorjaar of najaar. Zorg in ieder geval voor een lange huishoudtrap zodat u uw klimplanten goed kan terugsnoeien, ook aan de bovenkant.
Hoe gaat u een met planten begroeide overkapping bouwen? Of heeft u al een bloeiende pergola? Laat het ons weten, het liefst met een foto erbij naar foto@yarinde.nl.
Meer lezen over klimplant combinaties? Lees hier de blog over klimplanten combineren. Wilt u op de hoogte blijven van onze blog, volg ons dan op Facebook.