Zoek je een plant die niet alleen mooi is, maar ook geneeskrachtige eigenschappen heeft? Kies dan een Valeriaan. Deze kruidachtige plant stamt uit de Kamperfoeliefamilie en de naam stamt af van het Latijnse Valere, wat “gezond zijn” betekent. Valeriaan bloeit geurend van juni tot en met augustus met vele witte of roze bloemen. De Valeriaan kan ongeveer 1,5 meter hoog worden. Naast de “Echte Valeriaan” is er ook de “Rode Valeriaan” met vele rode bloemetjes. Deze Valeriaan wordt ongeveer 60-80 centimeter hoog en is ook zeer geschikt als snijbloem.
Ga je een Valeriaan kopen voor in de tuin of op je balkon, dan zul je veel plezier aan deze plant beleven. Valeriaan heeft dunne stengels met vele bloemetjes. Het leukste is als je een aantal planten tegelijk aanschaft. Een Valeriaan planten doe je op een voedzame, humusrijke grond die niet al te droog is. Het liefst heeft de plant een plekje in de zon of halfschaduw om goed te kunnen groeien. Heb je een vijver in de tuin, dan kun je de Valeriaan daar een plekje geven. Ze zal zich door de vochtige omgeving helemaal in haar element voelen. Een Valeriaan mesten is niet nodig.
De geneeskracht van de Valeriaan werd al in het oude Griekenland ontdekt. De plant werd vroeger vaak gebruikt als kalmerend en krampwerend middel en als middel tegen slapeloosheid. In de Middeleeuwen werd de Valeriaan vaak ingezet als koortsverlagend medicijn en als middel tegen de pest. In latere tijden kreeg de plant nog meer geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. De plant zou onder meer helpen bij hoofdpijn, darmproblemen, nervositeit, angst en hoge bloeddruk. De plant werd in de loop der tijden steeds vaker ingezet om tot rust te komen.
Een Valeriaan verzorgen vergt niet veel moeite. Hij vermeerdert zichzelf en is makkelijk bij te houden. Wil je een Valeriaan snoeien, doe dit dan na de bloei. Je kunt de lange stengels van de plant helemaal terugsnoeien om de groei te bevorderen. De Valeriaan kan tegen vorst, is winterhard, maar verliest wel haar blad. Wil je de Valeriaan stekken, dan kun je plant het beste scheuren en de delen opnieuw in de aarde of ene pot planten. Eventueel kun je haar dan een beetje mest geven, maar in principe is dat niet nodig.
De werkzame stof van een Valeriaan zit in de wortels. De stof ontspant en kalmeert het zenuwstelsel, ideaal voor rust gevende tuinen. Alleen twee- of driejarige planten worden voor de medicinale werking gebruikt. De wortel wordt geoogst in het najaar en kan vers worden gegeten, je kunt er bijvoorbeeld thee van trekken, maar wordt vaak gedroogd en verwerkt voor medicinaal gebruik. Ondanks de onaangename geur van de wortel van de Valeriaan, heeft deze een aantrekkingskracht op katten, ratten en muizen. De werking van Valeriaan is vaak pas merkbaar na 2-4 weken. Dit is vooral het geval als Valeriaan wordt ingezet als middel tegen slapeloosheid.
Voor meer (geneeskrachtige) planten voor uw tuin, ontdek ons grote aanbod theeplanten, vaste planten, tuinkruiden en moestuinplanten. Daarnaast leveren wij in onze webshop diverse heesters en compacte bomen. Bekijk hier alle tuinplanten die u kunt kopen in onze webwinkel.