De zomer mag dan inmiddels echt voorbij zijn, de tuinklusjes zijn er eigenlijk heel het jaar rond. Bent u benieuwd wat er allemaal te doen valt? Wij hebben het voor u op een rijtje gezet.
Planten
Vaak wordt het najaar vergeten maar het is eigenlijk een perfect moment om te planten. De grond is namelijk nog warm van de zomer en de planten kunnen zich focussen op het wortelen in plaats van op groei en bloei.
Plant nu rozen en bladverliezende hagen aan. In dit jaargetijde zijn er veel planten met ‘kale wortels’ te vinden. Dit wortelgoed is vaak voordeliger dan dezelfde variant in een pot.
Poot mooie voorjaarsbloeiers, zo geniet in februari al van de eerste bloemetjes in uw tuin.
Beplant (plastic of metalen) potten met mooie siergrassen en andere wintergroene planten. Zet deze buiten voor het raam, onder de veranda of bij de deur. Zo heeft u ook in de winter kleur in en om het huis.
Snoeien
November is niet echt een snoeimaand, het meest is al gedaan of moet wachten tot het vroege voorjaar. Dit om vorstschade te voorkomen.
Knotwilgen en -elzen mogen geknot worden.
Fruitstruiken die al hun blad verloren zijn kan je een verjongingssnoei geven.
Onderhoud
Een tuin vraagt altijd om onderhoud, zo ook in november valt er van alles te doen;
Blad harken; de najaars klus bij uitstek. Zorg dat het gazon regelmatig bladvrij wordt gemaakt. Wanneer je blad liggen, verstikt het het gazon. Tussen planten in de borders mag het blad blijven liggen, zolang het maar tussen de planten ligt en niet erop. Het gevallen blad kan als mulch dienen en de kluiten en wortels beschermen tegen hevige vorst.
Onkruid wieden, afhankelijk van het weer maar onkruid stopt (bijna) nooit.
Graaf de zomerbloeiende bloembollen op; berg de bollen op een droge, koele en donkere plek op, zo kunnen ze na ijsheilig in mei zo grond weer in.
Bemest het gras en wintergroene heesters. Wees wel voorzichtig met de hoeveelheid want overvoeding kan het wortelstelsel aantasten.
Bind klimplanten en -rozen op zodat ze beschermd zijn tegen rukwinden en herfststormen.
Voorbereiding
De winter begint nu langzaam dichterbij te komen en voordat de eerste strenge nachtvorst je overvalt is het goed wat voorbereidingen te treffen.
Maak ruimte in de schuur, garage of bijkeuken voor de (mediteranne) pot planten die niet winterhard zijn. Zorg dat de ruimte koel en vorstvrij is.
Leeg de aardewerken bloempotten met éénjarige planten. Stal deze potten droog, vorstvrij en omgekeerd opgestapeld. Zo voorkom je dat ze kapot zullen vriezen.
Inventariseer de voorraad vliesdoek, jute en noppenfolie. Hiermee kan je matig winterharde planten beschermen wanneer er vorst op komst is.
November-bloeiers
November is natuurlijk vaak echt een grijze regenachtige maand. De meeste herfstkleuren zijn verwaaid en vergaan en ook in de tuin is het overgrote deel van de planten in ruststand. Wanneer u een nieuwe border aanplant kan het daarom lonen goed vooruit te kijken en zowel lange bloeiers, als wintergroene planten toevoegen. Denk hierbij aan de herfstaster, siergrassen, herfstanemonen of knop heidesoorten. Kijk voor meer inspiratie gerust eens rond tussen onze langbloeiende of wintergroene borderpakketten.
Bent u benieuwd wat er volgende maand op het programma staat? Kijk dan vooral in onze tuinkalender, daar zetten wij alle tuinklussen per maand voor u op een rij.
Met onze gratis tuinapp maakt u een persoonlijke tuinkalender voor het onderhouden van al uw tuinplanten. Naast wanneer ziet u ook hoe u moet snoeien, bemesten enzovoorts.