De pimpernel is een vaste plant en familie van de roos. Het is een mooie borderplant die zich makkelijk laat combineren met andere planten. Vaak zie je de pimpernel met de bekende rode bloemetjes, maar ook bestaat er een pimpernel met witte of roze bloemetjes aan het bloemenhoofdje. Naast de soorten die van mei tot juli met kleine, mooie bloemetjes bloeien, zijn er ook soorten die zelfs tot diep in september bloeien. De pimpernel komt in Nederland niet meer zo vaak in de natuur voor en staat als zeldzaam bekend.
Ga je een pimpernel kopen, dan zal deze niet alleen mooi staan naast je andere planten in de tuin, maar je kunt ook culinair van deze plant genieten. De blaadjes zijn namelijk eetbaar, ze smaken naar komkommer en passen dus goed in een frisse salade.
De grote pimpernel is een plant die met name vroeger in de geneeskunde werd gebruikt om bloed te stelpen en tuberculose tegen te gaan. Thee getrokken van de grote pimpernel kan ontstekingen aan mond- en keel verhelpen. De pimpernel heeft een subtiel, hartvormig blad en kan circa 90 centimeter hoog worden. De variant met de witte bloemetjes kan tot wel 2 meter hoog worden.
Een pimpernel verzorgen vraagt niet al te veel inspanning. De plant is namelijk behoorlijk sterk. Vorst heeft ook amper vat op de pimpernel, ze is namelijk winterhard, maar verliest wel haar blad in de winter. De Pimpernel planten doe je op een zonnige tot half zonnige plek en een droge tot vochtige grond. Wil je de pimpernel snoeien, dan hoef je eigenlijk alleen aan het einde van het najaar de stengels van de plant bij de grond af te knippen. De plant loopt dan in de lente weer uit en je kunt al snel weer genieten van de mooie bloemetjes.
Veel planten zijn gevoelig voor vocht of een slechte waterafvoer. De pimpernel kent dit probleem niet. De ijzersterke plant zal menig plant overleven. Wil je een pimpernel stekken, dan kun je dit het beste doen door de plant te scheuren. Dit is een vrij eenvoudige manier om meerdere plantjes te kweken. De plant wordt door scheuren gestimuleerd om weer extra te groeien. De plantjes kun je daarna weer in de volle grond of in een pot planten.
Wil je de plant gebruiken als salade, pluk dan alleen de blaadjes als de plant nog geen bloemen draagt. De smaak vermindert namelijk als de plant bloeit.
Een pimpernel mesten hoeft eigenlijk niet. Het komt de smaak van de blaadjes niet ten goede en de plant heeft het ook niet echt nodig. Om de groei van nieuwe blaadjes te bevorderen, kun je de pimpernel snoeien tot circa 15 centimeter boven de grond. Zo heb je altijd verse en jonge blaadjes die zich makkelijk in een salade laten verwerken. Beperk echter het gebruik van pimpernel in de keuken als je maag-, lever- of galproblemen hebt.
Bestel populaire soorten Pimpernel eenvoudig in onze webwinkel. Combineer met bijpassende soorten, van siergrassen tot vaste planten. Populaire combinaties van de Pimpernel zijn Koniginnekruid, Veronica Lange ereprijs, Beemdkroon, Grote kattenstaart en Echte valeriaan. Deze soorten zijn allemaal verkrijgbaar in onze webwinkel.