Haagplanten tips voor de hoge haag
1. De Groene Beuk Fagus Sylvatica is bijna het hele jaar door bladhoudend en heeft een schitterende groene kleur. Deze populaire haagplant past bovendien bij elk type huis én in iedere tuinstijl. De groene beukenhaag Fagus Sylvatica houdt alleen niet van een te vochtige grond, de Haagbeuk kan dit iets beter. Verwar deze soort overigens niet met de haagbeuk. Alhoewel ze van naam op elkaar lijken, zijn het andere soorten!
2. Hedera Woerner klimop (op stalen trellis) blijft het hele jaar groen en groeit snel (dicht). Snoei u Hedera regelmatig. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar én weer in het najaar. Geeft na elke snoeibeurt de plant dan wet voedingstoffen. De hedera planten kunnen wel woekeren. Er bestaan schitterende variaties. Wat dacht u bijvoorbeeld van bonte bladeren? Deze zijn echter niet beschikbaarbaar voor stalen trellis.
3. Portugese Laurier. Binnen de Laurier soorten is dit de beauty. Deze laurierhaag is 100% wintergroen. De bladeren zijn smal en prachtig donkergroen van kleur. Vooral in de zomer hebben deze planten een frisse uitstraling. Let op, de Portugese Laurier is niet helemaal winterhard, houdt dus niet van een winderige, koude plek, maar kan doorgaans prima in beschutte achtertuinen. Soms bloeit de Portugese Laurier ook fraai met witte bloemen.
4. Laurier Herbergii. Zeker een goed en sterk alternatief voor de Portugese Laurier. Deze soort heeft een ietswat donkerdere kleur en is mooi compact van vorm.
5. Haagbeuk rood. Officieel de bruine beuk. Een in het oog springend alternatief voor de groene beuk. Heeft hele bijzondere bladerkleur.
6. Taxus Baccata. Deze wintergroene Taxus soort is zeer geschikt voor hagen. Deze conifeer groeit langzaam, dat betekent dus minder snoeiwerk! Het nadeel hiervan is dat het wat langer kan duren tot de haag volgroeid is. Ondanks de planten niet snel groeien moeten ze wel af en toe gesnoeid te worden. Ze kunnen aan de onderkant iets open worden in de loop der jaren.
7. Conifeer Thuja Brabant. Dit is de sterkere soort onder de coniferen. Ook de Thuja Frieslandia is een sterk alternatief. Coniferen zijn een beetje uit, echter zeker geen verkeerde optie voor een groenblijvende erfafscheiding. Wel regelmatig snoeien voor een strak geheel.
Haagplanten tips lage haag
1. Euonymus (op stalen trellis). De Euonymus op stalen trellis is bezig met een opmars! De Hedera heeft serieuze van deze struik met vriendelijke, ovale bladeren in donkergroene kleur. Deze wintergroene haagplant is mooi smal te houden op een metalen trellis scherm, wel regelmatig snoeien. De Euonymus kan na 10 jaar wel aan de onderhoud iets open worden, met goed snoeien kan dit deels voorkomen worden.
2. Japanse Hulst Ilex. Het alternatief voor de Buxus en bovendien zeer dicht. De Japanse Hulst Ilux heeft bovendien geen last van de Buxusmot en andere Buxusziekten. Ilex heeft kleine, donkergroene bladeren. Snoeien in strakke vormen is goed mogelijk, de snoeiperiode is in mei/juni. De gewone buxus is nog steeds een fraaie keuze voor een strakke haag in rechte of kegelvorm. Helaas wel kwetsbaar gebleken door schimmels en de buxusmot.
3. Photinia Red Robin. Een schitterend bloeiende haagplant met fantastische bladkleur. De Photinia, ook wel bekend als Glansmispel, heeft schitterend rood blad in het voorjaar, groen blad in de zomer en rond juni verschijnen er hele mooi witte bloemen (tenzij u er voor kiest om de plant in toon te houden door te gaan snoeien, dan slaan ze een bloei-beurt over).
Sommige (lang) bloeiende struiken zijn ook geschikt voor het maken van een lage of zelfs hoge haag. Wat dacht u van een wit bloeiende Ligusturhaag of een Weigelia haag met langbloeiende roze bloemen. Vind alle bloeiende haagplanten op deze speciale pagina met bijzondere soorten.
U houdt van een moderne, gewaagde keuze? Heel veel tuinplanten zijn wat lastig te combineren, maar er zijn ook heel veel tuinplanten die zich juist goed laten combineren tot een gemengde heg. U kunt bijvoorbeeld een wintergroene haag planten van Hedera met een bloeiende plant er doorheen gemixt, zoals een Clematis aanplanten. Ook de combinatie Olijfwilg met Photinia Red Robin geeft een fraai effect. Een gemengde haag is niet voor iedereen, de één vindt het fantastisch, de ander te rommelig en te druk.
Zo geniet u het hele jaar rond van een natuurlijk afscheiding én verschijnen er elk jaar heerlijk geurende bloemen.
Welke haagplant gaat u kiezen voor uw nieuwe heg? Wordt het iets van bovenstaande of toch iets totaal anders? Een rode Berberis haag, Liguster haag of Veldesdoorn haag? Deel vooral uw tips, ideeën en foto's met onze lezers via foto@yarinde.nl. Heeft u vragen over de meest geschikte haagplant voor uw grondsoort of advies op maat nodig? Raadpleeg gerust onze plantenexperts.
Bent u opzoek naar een haag én heeft u hulp en inspiratie nodig? Wilt u graag een lage of hoge haag kopen in grote aantallen of heeft u andere vragen over uw tuin? Neem hiervoor contact met ons op. Wij denken heel graag met u mee.