Ze zeggen wellicht, snoeien doet bloeien maar alleen als u het op de juiste manier doet. In dit blog leggen wij graag uit, wanneer welke plant een snoeibeurt kan gebruiken en wat vooral niet te doen. Elke plant, struik of boom ontwikkeld zijn groei, knoppen en bloei op andere momenten door het jaar heen.
Vuistregel: De bloeiperiode bepaald grotendeels wanneer er gesnoeid kan worden.
Winter
In de winter worden de bladverliezende planten gesnoeid, de wintersnoei zorgt bij deze planten voor sterke en gezonde groeikracht in de lente. De wintersnoei kan ook gebruikt worden om de planten, heesters of bomen een nieuw uiterlijk te geven.
Welke bladverliezende planten kunnen ‘s winters gesnoeid worden:
Rozen: struikrozen of klimrozen kunnen gesnoeid worden zodra de vorst uit de lucht is.
Fruit- en sierbomen: grote takken kunnen ‘s winters gesnoeid worden zodra alle bladeren gevallen zijn.
Lente
In de lente kunnen er verschillende soorten struiken gesnoeid worden.
Winter- en lentebloeiers: struiken zoals de forsythia, boerenjasmijn, weigelia, sering, ribes of brem moeten na de bloei gesnoeid worden.
Zomerbloeiers: vlinderstruiken, hibiscus hortensia’s, caryopteris, spirea;s maar ook planten zoals lavendel of rozemarijn worden het beste gesnoeid voordat de echte groei op gang komt.
Groenblijvende heggen en heesters en coniferen: deze worden het beste gesnoeid zodra er geen kans op vorst meer is.
Zomer
In de zomer stagneert de groei door de warmte en droogte, door het milde klimaat herstellen de snoeiwonden snel. Vooral lentebloeiers zullen meer knop ontwikkelen bij een (tweede) zomersnoei.
Heggen en siergroen: heggen, hagen en siergroen vertoont in de zomer lichtgroene uitlopers, deze kunnen gemakkelijk worden bij gesnoeid in de zomer om de vorm te behouden.
Sierplanten en struiken: snoei uitgebloeide knoppen weg om een tweede bloei te stimuleren.
Herfst
Snoeien in de herfst is voornamelijk herstel en schadebeperkend. Snoei beschadigde en zieke delen van een plant, struik of boom of bescherm kwetsbare planten (zoals klimplanten of struikrozen) tegen wind en storm.
Wat zijn dan die meest gemaakte fouten?
Snoeien zal een hoop bloei opleveren maar let wel op de volgende punten:
Kies het juiste gereedschap
Bedenk goed dat tijdens een snoeibeurt negen van de tien keer gezonde twijgen, uitlopers of takken worden afgeknipt. Wat overblijft is een wond, zorg dat deze wond net en schoon is; kortom ga voor de ‘clean cut’. Snoei altijd met een scherpe en schone snoei- of takkenschaar.
Knip altijd schuin
Knip de takken of twijgen altijd schuin af in plaats van recht, dit verminderd de kans op schimmelinfecties door dat vuil en water van de wond afdruipen.
Kies het juiste moment
Zoals eerder beschreven is het juiste moment cruciaal voor de succesvolle afloop van een snoeibeurt. Wanneer de plant te vroeg wordt gesnoeid loopt zij het risico op vorstschade, vindt de snoeibeurt te laat plaats, dan worden de knoppen wellicht mee gesnoeid en zal de plant niet meer bloeien. Elke plant, struik of boom heeft zijn eigen ritme, pas de snoeibeurten hier op aan!
Snoei de juiste hoeveelheid
Snoei nooit teveel weg. Wanneer er te enthousiast wordt gesnoeid kan de plant afsterven door het verlies van blad en stengels verliest zij het vermogen tot het aanmaken van koolhydraten door fotosynthese. Een vuistregels is dat zelfs wanneer er wordt vernoemd dat een plant ‘hard’ of ‘flink’ teruggesnoeid mag worden er minstens ⅕ deel moet blijven staan vanaf de grond.
Er valt heel wat over te zeggen, wanneer en hoe te snoeien. Het komt nauw maar snoeien doet bloeien, en dat mag soms best een beetje rigoureus. Wellicht is snoeien in het begin best een beetje spannend, het is niet erg om klein te beginnen om de smaak te pakken te krijgen, onthoud dat planten een enorme veerkracht hebben en heus zullen herstellen van een net te ver afgeknipte tak hier of daar.
Met onze gratis tuinapp maakt u een persoonlijke tuinkalender voor het onderhouden van al uw tuinplanten. Naast wanneer ziet u ook hoe u moet snoeien, bemesten enzovoorts.