De publiekstrekker onder de klimplanten is toch echt wel de clematis. Een vrij makkelijke klimplant die uw schutting, pergola of gevel in een mum van tijd opfleurt. Ze hebben weinig onderhoud nodig, misschien wat voeding en een jaarlijkse snoeibeurt. Er zijn veel verschillende soorten clematissen en daarom natuurlijk ook verschillende manieren van snoeien. In dit blog leggen wij graag uit welke clematis wanneer gesnoeid moet worden voor een nog mooiere en uitbundinge bloei en groei.
In het kort kunnen we de clematissen in drie verschillende groepen onderverdelen; de voorjaarsbloeiers, zomerbloeiers en nazomerbloeiers. Clematissen bloeien ofwel op de nieuwe uitlopers of op de oude twijgen, in tuinjargon wordt dit ook wel oud of nieuw hout genoemd. Op welk hout de clemartis bloeit bepaald wanneer de plant bloeit en dus wanneer hij gesnoeid moet worden.
Voorjaarsbloeiende clematis
De vroegbloeiende clematissen zijn vaak de kleinbloemige en bloeien op de oude twijgen. Hierdoor kunnen ze al vroeg in het voorjaar knoppen maken. Deze soort wordt dan ook in de zomer na de bloei gesnoeid. Zou je het eerder doen, dan is de kans erg groot dat je de aanstaande knoppen weg snoeit en dus geen bloemen krijgt. De vroegbloeiende soorten zijn tevens ook vaak groenblijvend in de winter.
Hoe snoei je een voorjaarsbloeiende clematis?
Na de bloei snoei je ze licht terug. Verwijder eens in de twee jaar ongeveer een kwart van alle scheuten, zo verjong je de snelgroeiende plant en beperk je wanneer nodig de omvang van de
clematis.
Welke soorten vallen onder de vroegbloeiende clematis groep?
Clematis Montana
Clematis Armandii
Clematis Early Sensation
Clematis grandiflora
Zomer bloeiende clematis
De tweede groep clematissen hebben een lange bloeitijd die begint vanaf eind mei en kan doorbloeien tot in juli. De zomerbloeiers hebben vaak grote kleurige bloemen. Dit soort doet het goed wanneer ze twee keer per jaar gesnoeid worden. Dit soort bloeit namelijk op zowel nieuw als oud hout.
Hoe snoei je de zomer bloeiende clematissen?
Aan het einde van de winter, na de laatste vorst snoei je de uitlopers terug tot net boven de nieuwe gezonde knoppen. Dode of beschadigde stengels kan je terugknippen tot net boven de grond. De tweede snoeibeurt vindt plaats na de bloei. Snoei dan enkele scheuten weg, dit stimuleert een tweede bloei.
Wat zijn zomerbloeiende soorten?
Clematis Dr. Ruppel
Clematis Niobe
Clematis The President
Clematis Multi Blue
Clematis Mrs Cholmondoley
Nazomer bloeiende clematis
De laatste groep zijn de laatbloeiende clematis soorten, dit soort is eigenlijk het makkelijkste te snoeien. Deze groep bloeit op de nieuwe twijgen, daarom kan je deze plant rigoureus snoeien. De plant groeit dan het hele voorjaar en zomer om in de na zomer prachtige bloemen te geven.
Hoe snoei je deze nazomer bloeiende clematis?
Na de laatste vorst (februari/maart) snoei je alle twijgen tot 20-30cm boven de grond af. Dit is de eerste keer ontzettend spannend maar zo loopt de plant vol energie en kracht uit om in de late zomer bloemen te geven.
Welke soorten clematis bloeien in de nazomer?
Clematis Florida
Clematis Orientalis
Clematis Comtesse de Bouchard
Clematis Etoile Violette
Al met al is het snoeien van een clematis dus geen lastige klus, wel is het van belang dat je weet tot welke groep de plant behoort. Wanneer je een klimplant of borderpakket bij Yarinde koopt staan de bloeimaanden altijd vermeld op de plant pagina. Denk eraan dat je geschikte snoeigereedschap gebruikt, met een schone en scherpe snoeischaar voorkom je dat de plant extra beschadigingen oploopt waar hij lastig van kan genezen.
Laatste snoeitip!
Plant je een nieuwe clematis aan, dan kan je (als je durft) de plant ongeacht de snoeigroep sterk terugsnoeien na de eerste bloei. Dit zorgt voor een sterke en stevige plant. Doe dit na de laatste strenge vorst in februari of begin maart. Na deze eerste pittige snoei kan je het ‘gewone’ snoei ritme van de desbetreffende soort aanhouden.
Heb je wel alles gelezen over de snoei van clematissen maar nog niet de trotste bezitter van een kleurrijke klimplant, lees dan vooral onze top 10 klimplanten blog van vorige week even terug.
Met onze gratis tuinapp maakt u een persoonlijke tuinkalender voor het onderhouden van al uw tuinplanten. Naast wanneer ziet u ook hoe u moet snoeien, bemesten enzovoorts.