Wanneer de blauwe regen bloeit staat de zomer voor de deur. De blauwe regen is een prachtige klimplant die zich rankend omhoog werkt en in korte tijd snel groeit, daarmee is het dus een ideale klimplant om grotere pergolas, gevels en muren te bedekken. Als de plant dan in volle bloei staat heb je een sprookjesachtig beeld met grote blauwe bloemtrossen. De bloemtrossen bestaan uit vele kleinere bloemetjes en trekt daarmee allerlei bijen, hommels en vlinders aan. Een blauwe regen heeft dan wel een hoge groeisnelheid, de eerste paar jaar moet je wel geduld hebben. De plant moet goed verzorgd en geleid worden maar het wachten zal zeker worden beloond. In dit blog leggen we graag uit hoe je deze plant het beste kan verzorgen zodat een saai stukje tuin of gevel met geduld en tuinliefde zal veranderen in een bloemenpracht.
Verschillende soorten blauwe regen
Er zijn eigenlijk twee types wisteria’s de Chinese wisteria (sinensis) en de Japanse wisteria (floribunda), binnen deze twee groepen zijn inmiddels talloze soorten en maten. Alle soorten bloeien tussen mei en juli, geuren en hebben veelal een lilakleurige bloem. Een leuk weetje; de Chinese en Japanse soort is makkelijk van elkaar te onderscheiden namelijk aan het draaien van de ranken. Draaien de takken omhoog van links naar rechts (met de klok mee) dan is het Wisteria Floribunda (Japanse soort). Draaien de takken andersom, tegen de klok in dan spreken we van de Wisteria Sinensis (de Chinese variant). Wist je dat; de blauwe regen heeft ook witte en roze varianten. En wist je ook dat; naast de uitbundige bloei in mei is er vaak nog een tweede bloei in de zomer. Deze is minder uitbundig dan de eerste maar desalniettemin een bloei die telt.
Wat is de beste standplaats voor een Wisteria?
De wisteria heeft in de regel 6 zonuren per dag nodig, dit komt neer op een halfzon tot zonnige standplaats. De blauwe regen is aardig bestand tegen diverse weersomstandigheden zoals zon, droogte, natte grond of zelfs zilte zeewind. De plant is winterhard en vorstbestendig, alleen wanneer er later in de lente nachtvorst optreed kunnen de bloemtrossen vorstschade oplopen. Let op; wanneer de wisteria niet in de volle grond wordt geplant zorg er dan voor dat de kluit en pot tijdens stevige vrieskou beschermd en afgedekt worden.
Op welke grondsoort gedijt een blauwe regen?
De blauwe regen gedijt goed op een vochthoudende neutrale grond, rijk aan organisch materiaal maar niet perse rijk aan meststoffen. Een hoog fosforgehalte zorgt voor een uitbundige bloei, kalk zorgt voor verkleurende bladeren en een hoog stikstofgehalte zorgt voor overmatige bladgroei maar geen tot weinig bloemen.
Snoeien doet bloeien
Voor een mooie bloei is het slim de wisteria twee keer per jaar te snoeien. Hierdoor limiteer je de wildgroei van takken en twijgen en maak je plaats voor de bloemtrossen, het doel van de snoei bij de wisteria is het creëren van een stevig en gelijkmatig gestel. De wisteria vormt knoppen op de uitlopers van het jaar daarvoor, dit betekent dat hij bloeit op “oud hout”. Het is dus belangrijk om het juiste snoeimoment te kiezen. Snoeien van de meest voorkomende soorten in Nederland gebeurt aan het einde van de winter en in het midden van de zomer na de eerste bloei. Onthoudt goed; wanneer of wat je ook gaat snoeien gebruik altijd geschikt snoeimateriaal. Schoon en scherp snoeimateriaal voorkomt lelijke plekken en infectieziektes.
Wintersnoei; kies voor de wintersnoei een vorstvrije dag en begin bovenin de plant. Snoei enkel de zijtakken en laat de hoofdstam wanneer mogelijk met rust. Snoei de zijtakken terug tot ongeveer 2-3 knoppen vanaf de hoofdtak.
Zomersnoei; na de bloei gaat de energie van de plant zitten in de groei van de uitlopers, die kunnen dan ook teruggesnoeid worden tot ongeveer 40 cm boven de hoofdtak. Dit zorgt voor rust maar ook bescherming tegen het naderende winterweer.
Heeft u nou helemaal de geest gekregen en kijkt u uit naar zo’n feeërieke bloeier tegen uw schutting, muur, gevel of pergola dan hebben we nog een paar korte tips;
Heeft u vragen over de wisteria of bent u op zoek naar advies op maat, aarzel niet en neem gerust contact met ons op.