Is het je opgevallen dat de tuin in de winter ook prachtig kan zijn? Laatst was het ‘s nachts plots koud geweest en waren alle planten bedekt met een laagje rijp. Wat een plaatje! Helemaal in een tuin met een weelde aan siergrassen, uitgebloeide hortensia’s, gecombineerd met wat groene taxushagen. Uiteraard met een witte bovenkant, want ook de taxus was ingepakt met rijp. En als je dan zo’n dag hebt met een stralend blauwe lucht en een zonnetje… wie klaagt er dan nog over kou?
Voor die wintersilhouetten is het van belang dat je niet te hard werkt. Wanneer je namelijk alle hortensia’s in het najaar afknipt, kun je in de winter niet meer genieten van de verdroogde bloemen. Hetzelfde geldt voor alle siergrassen, die zo mooi kunnen wuiven in de wind. Was het je al opgevallen dat er volop kleurverschil is in de verdroogde siergrassen? Verschillende tinten bruin komen voorbij, maar er zijn ook wintergroene siergrassen. Combineer dat alles met een diep grijsblauwe conifeer, en je kijkt je ogen uit.
Zorg er dan wel voor dat je die coniferen, taxus en hagen goed verzorgt, bijvoorbeeld met een bijpassende organische meststof. Twee keer per jaar bemesten en af en toe bekalken. Bekalken betekent het strooien van kalk. Door regen wordt de grond in je tuin als vanzelf zuurder. Met behulp van kalkkorrels maak je de grond weer minder zuur, waardoor de plant beter voedingsstoffen kan opnemen. Bij taxus kun je het beste in november/december 1,5 kg kalk strooien per 10 m2. Coniferen, daarentegen, groeien beter in een zuurdere omgeving. Bij coniferen strooi je bij voorkeur in november/december 0,5 kg kalk per 10 m2 om ze een steuntje in de rug te geven.
Voor je wintertuin wil je natuurlijk dat alles er pico bello uitziet. Vergeet niet dat bomen in het najaar en de winter veel wind te verduren kunnen krijgen. Controleer daarom of ze nog stevig staan en zet jonge exemplaren goed vast met boompalen.
Als je dan toch het voornemen hebt om te genieten van de winter, kies dan bij je tuininrichting voor planten die in de winter interessant zijn. Denk eens aan winterheide, een winterbloeiende en laagblijvende heester. Een sneeuwbal wordt wat hoger, maar kun je ook gebruiken als winterbloeiende haag. Met een mahoniestruik krijg je in de winter prachtige gele bloemen die ook nog eens heerlijk ruiken. De beste keus blijft toch wel de kornoelje. Deze heeft in de zomer prachtige bloemen, in het najaar verkleurt het blad en verschijnen er besjes, maar in de winter heeft deze een prachtige rode of felgroene kale tak. Ook insecten zijn dol op deze plant. Zet er een aantal in een groepje bij elkaar in een border of pot, combineer dit met wat viooltjes en verstop misschien nog wat bloembollen in de grond. Dan wacht ook in de lente een mooie verrassing.
En na dat harde werken (of juist niet) heb je vast wel een glas glühwein verdient