Ben jij gezegend met zandgrond in je tuin? Hoera. Omdat veel planten jouw bodemtype prettig vinden, heb je veel keuze aan planten. Maar, zoals in dit artikel over kleigrond al werd uitgelegd, is het aan te raden om planten te kiezen die graag op jouw grondsoort groeien. Zo heb jij veel minder werk aan je tuin en wordt deze onderhoudsvriendelijker.
Zandgrond heeft net als alle grondsoorten voor- en nadelen. Nadelig is dat voedingsstoffen snel wegspoelen. Het gevaar voor planten op zandgrond is droogte, omdat de grond heel goed (te goed) water afvoert. Zaaien en spitten daarentegen gaat soepel en van inklinken heeft een zandgrond nauwelijks last. Niet voor niets wordt er onder bestrating altijd een zandbed aangebracht. Omdat zandgrond in de lente snel opwarmt, kun jij al vroeg in het voorjaar aan de slag in je tuin. De doorluchting van zandgrond is goed, maar het capilair vermogen niet. Dat laatste betekent dat als de tuin eenmaal droog is, de natuur minder makkelijk grondwater naar boven kan verplaatsen, zodat de plantwortels water hebben. Jij zult de planten dus af en toe een handje moeten helpen. Let er bij het sproeien op dat je liever lang en veel sproeit dan af en toe een beetje. Daardoor worden de planten immers ‘lui’ en maken ze minder diepe wortels aan.
De typische bloembollenvelden van Nederland bevinden zich veelal op zandgrond. Daaraan kun je dus al aflezen dat tulpen het bijvoorbeeld goed doen op zand. Hierna volgt een overzicht van enkele andere planten die graag vertoeven op een (droge) zandgrond:
Nadat je de grondsoort hebt bepaald, is het vóór het uitkiezen van je beplanting goed om te kijken naar de zon. Heb je veel zon in de tuin, kies dan bijvoorbeeld voor Lavendel en salie. Bij een schaduwplek in je tuin kun je inspiratie opdoen in dit artikel, of kiezen voor buitenplanten in een kant-en-klaar pakket dat geschikt is voor de schaduw.
Bekijk hier ons aanbod van borderpakketten voor zandgrond of blader door onze losse lijst met tuinplanten voor zanderige bodems.