Heb je een saaie kleurloze tuin? Fleur hem dan eens op met extra kleuren. Er is zoveel keuze in buitenplanten, een mooi startpunt voor je plantvak is daarom een kleurencombinatie die jij mooi vindt. Als je enige houvast zoekt, kun je daarbij een kleurencirkel in je hoofd houden. Alle kleuren in de cirkel komen voor in tuinplanten.
Is het je wel eens opgevallen hoeveel verschillende tinten groen er zijn? Blad kan groen zijn (zoals bij een ooievaarsbek (Geranium)), maar ook groengeel (Japans berggras (Hakonechloa macra ‘Aureola’)), blauwgroen (Hartlelie (Hosta ‘Halcyon’) of grijsgroen (Andoorn (Stachys byzantina)). En in de herfst kan blad verkleuren naar geel, oranje of zelfs rood. Bomen zoals de Japanse notenboom (Ginkgo biloba) en de katsuraboom (Cercidiphyllum) verkleuren in het najaar prachtig geel. Kardinaalshoed (Euonymus alatus) krijgt knalrood blad. Er zijn zelfs planten die het hele jaar geel, oranje of rood blad hebben, zoals verschillende purperklokjes. Houd er wel rekening mee dat planten die het gehele jaar rood of oranje blad hebben vaak minder sterk zijn dan knalgroene planten.
Bloemen zijn er in koele tinten zoals cyaanblauw bij een moerasvergeet-mij-nietje (Myosotis) of donkerblauw bij een gentiaan (Gentiana). Ietje warmer zijn het donkere violet en paars, zoals bij salie (Salvia). Er is zelfs paars blad zoals bij sommige purperklokjes (Heuchera). Roodpaarse bloemen zoals bij de dovenetel (Lamium) gaan over naar donkerrode van rozen of kokardebloem (Gaillardia). Ook zijn er zuiverrode bloemen van bijvoorbeeld Camellia. Een andere warme kleur is oranje, zoals bij enkele soorten duizendblad (Achillea) en vuurpijl (Kniphofia).
Wees niet bang om kleuren te combineren. Kies je kleuren die naast elkaar op de kleurencirkel liggen of juist kleuren die precies tegenover elkaar staan? Het kan allemaal. Smaak is heel persoonlijk en kies vooral buitenplanten die jij mooi vindt.
Heb je een kleine tuin, dan kun je ervoor kiezen om het bij één kleur te houden. Zo kiezen veel mensen voor witte beplanting. Wanneer je witte bloemen combineert met grijsgroene en witgrijze bladeren, geeft dat een prachtig effect.
Heb je een grotere tuin, en laat je iemand eerst langs een rode border lopen voordat hij in het witte tuindeel komt, dan springt het wit er echt uit. Een volledig paarse border is ook prachtig. Wist je dat paars de meest gekozen bloemkleur is door mensen?
Ook in de natuur komt paars het meest voor. Combineer dat paars eens met een verrassende kleur, zoals geel, oranje of zalmroze. Of wat dacht je van een wit, roze paarse bloemenborder? Een geel, oranje rode border is ook prachtig. Blauw met wit straalt en gele bloemen met knalgroen blad zijn prachtig. Voor de winterse sferen kun je donkergroen met rode bloemen of bessen, zoals de taxus of hulst kiezen. Als je veel snoeiafval hebt, kun je ze nog verwerken in een prachtige kerstkrans.
Geen zin of tijd om kleuren te combineren? Bekijk dan onze borderpakketten per kleur. Deze kunt u ook weer met elkaar combineren. Bestel eenvoudig per m2.
Tot slot adviseren we altijd te beginnen met een plan te maken voor uw border(s) of maak eerst een volledig doordacht tuinontwerp. Raadpleeg desgewenst onze gratis kant en klare tuinontwerpen voor voorbeelden en inspiratie.