Het weerbeeld wordt steeds extremer in Nederland. Van zware stormen met hevige regenval tot hete zomers. Hoe overleef je een hittegolf in de tuin?
Denk eerst aan de korte termijn: blijf zo veel mogelijk in de schaduw en zorg voor voldoende water en verkoeling. Vul bijvoorbeeld een emmer met koud water en doop je voeten er lekker in. Terwijl jij rustig afkoelt, kun je vast plannen maken voor de lange termijn.
Kijk eens om je heen. Hoe is de situatie nu in je tuin? Wat is de verhouding tussen verharding en beplanting? De ideale tuin bevat 2/3e deel groen en 1/3e deel bestrating en terrassen. Onder groen verstaan we niet alleen buitenplanten, maar ook gras en een vijver. In een tuin zonder beplanting wordt het in de zomer veel heter dan wanneer er wel planten aanwezig zijn. Dit verschil is duidelijk merkbaar. Wordt de beplanting ook nog eens strategisch geplaatst, dan vergroot je het effect.
Klimmers
Een klimplant tegen de muur zorgt ervoor dat het binnen koeler blijft en het groene blad dempt ook nog eens het omgevingsgeluid. Klimmers zoals klimop (Hedera) kun je beter niet tegen de gevel plaatsen omdat die de neiging hebben naar binnen te groeien. Een vuurdoorn (Pyracantha) is een hele goede keuze. Deze klimplant blijft groen in de winter, heeft witte bloemen en in het najaar rode bessen. Heb jij meteen mooi uitzicht op de vogels die je tuin bezoeken. De vuurdoorn wil een plekje in de zon of halfschaduw. Heb je de klimplant liever in de schaduw? Kijk dan eens naar een bosrank (Clematis). Bepaalde soorten, zoals de Clematis ‘Pernille’ doet het ook goed in de schaduw.
Siergrassen
Nu heb je besloten om meer grasplanten in je tuin te plaatsen, maar je bent bang voor het vele werk dat ze je zullen opleveren. Het artikel over de onderhoudsarme tuin zal je geruststellen. Siergrassen kunnen goed tegen hitte en droogte en je hoeft ze vaak slechts eens per jaar af te knippen. Hier lees je meer over de mogelijkheden met siergrassen. Vermijd planten in potten, tenzij je het in de zomer geen probleem vindt om ze dagelijks water te geven. Een plant in de volle grond redt zichzelf veel makkelijker dan een plant in een bloempot of kleine bloembak.
Je kunt niet zonder verharding in je tuin, anders is het zo lastig zitten of onhandig om je fiets uit de schuur te pakken. Wel kun je eens kritisch kijken of je het aantal stenen kunt verminderen. Alle beetjes helpen. Kan jouw terras makkelijk iets kleiner? Verwijder dan een randje stenen en vul het met goede tuingrond. Vervolgens kun je er planten in plaatsen. Je zult zien dat het water in je tuin opeens ook veel beter wegloopt. Of wat dacht je van het veranderen van een pad in staptegels?
De noodzakelijke verharding kun je klimaatbestendiger maken. Ideaal zijn ruime voegen waar kruipplantjes tussen kunnen groeien of zelfs tegels met gaatjes voor beplanting. Ook dit helpt een hoop voor de waterafvoer tijdens harde regenbuien. Kies voor een lichte kleur tegels, dat is aanzienlijk koeler dan een donkere kleur.
Vergeet de schaduw niet
Vergeet de schaduw niet. Wist je dat schaduw van een boom koeler is dan schaduw van een parasol of zonnescherm? Een grote boom kan evenveel koelen als tien airco’s. Natuurlijk hangt dit af van de grootte van de boom, de boomsoort en de locatie van de boom. Toch laat het zien dat een boom of grote struik echt verschil kan maken in je tuin. Wat dacht je bijvoorbeeld van bomen als een Japanse Notenboom (Ginkgo biloba), lijsterbes (Sorbus), of honingboom (Sophora)? Prachtige hogere struiken zijn bijvoorbeeld de altheastruik (Hibiscus), spierstruik (Spiraea) en mahoniestruik (Mahonia). De mahoniestruik bloeit ook nog eens in de winter met heerlijk ruikende bloemen.
Mulchen of boomschors voorkomt uitdroging
Rondom je planten breng je idealiter voor een goede mulchlaag aan. Mulch is een laagje materiaal dat isolerend werkt en liefst ook natuurlijk wordt afgebroken en in de bodem wordt opgenomen. Houtsnippers, boomschors en cacaodoppen werken goed, maar compost werkt het allerbeste. In de winter voorkomt deze beschermende laag bevriezing van je buitenplanten en in de zomer verdamping van het schaarse vocht in je tuin.
Een hittegolf kan erg vermoeiend zijn, maar hopelijk hebben deze tips je nieuwe energie gegeven.