Steeds vaker roepen mensen dat ze een onderhoudsvrije tuin willen. Dit vanwege gebrek aan tijd of interesse voor de tuin. Toch willen mensen van de tuin kunnen genieten. Ze hebben het dan lachend over ‘grijs gras’, oftewel het volledig bestraten van de tuin. Maar is dat wel zo handig?
Ga eens op een heerlijke herfst- of winterdag door de natuur wandelen en je zult zien dat moeder aarde in ons klimaat van nature overal bossen wil creëren. Dat gaat in fases. Eerst komen er kleine plantjes (wat wij veelal onkruid zouden noemen), daarna komen de struiken en heesters en uiteindelijk groeien bepaalde planten uit tot bomen. Na verloop van vele jaren is er een bos ontstaan.
Dit proces vindt ook plaats in jouw tuin. Zou je je tuin verwaarlozen en er helemaal niets aan doen, dan zou er na heel veel tijd een bos ontstaan. Het begint met onkruid tussen en groene aanslag op de tegels. Daarna ontstaan er als vanzelf struiken, waarvan sommigen zelfs zo sterk zijn dat ze na een aantal jaren de tegels wat omhoog of opzij drukken, om ruimte voor zichzelf te maken. Voor je het weet heb je een oerwoud. En nee, zelfs het volstorten van je tuin met beton of grind helpt niet voldoende. Uiteindelijk vindt de natuur altijd haar weg.
Streef daarom niet naar een onderhoudsvrije tuin, maar naar een onderhoudsarme tuin. Dat is haalbaar. Zeker als je zorg dat de natuur jou een handje helpt.
Hoe doe je dat? Bedenk eerst eens wat jij nou het vervelendste klusje vindt. Is dat bijvoorbeeld onkruid wieden tussen de tegels? Een handige en milieuvriendelijke oplossing is een tegelritzer. Met dit gereedschap hoef je niet meer te bukken om het onkruid tussen je tegels te verwijderen. Een drastischere oplossing is om het groen tussen de tegels voortaan welkom te heten. Wat dacht je van een pad met stenen waartussen meer ruimte zit en kruiptijm of vetmuur is aangebracht? Dat zorgt voor een mooi groen pad, waar je in de winter ook nog eens goed overheen kan lopen. Door deze bodembedekker krijgt ander onkruid geen kans. Win-win! En als je over het pad loopt, ruik je een heerlijke kruidige geur.
Naast onkruid rond je tegels, kan er ook onkruid ontstaan in je border. Dit kun je beperken door ervoor te zorgen dat onkruid geen kans krijgt. Met een bodembedekker zoals maagdenpalm of kruipend gipskruid krijgt onkruid geen licht. Ondertussen geniet jij van de prachtige bloemen. Ook kun je door middel van boomschors de groeikansen van het onkruid beperken. Dit is ideaal voor plekken waarop je geen bodembedekker of andere plant kwijt kunt.
Zie je op tegen snoeien? Kies dan niet voor een snelgroeiende klimop zoals maar voor een langzaam groeiende taxus. Het snoeien is niet helemaal te voorkomen, maar je hoeft dan maar eens per jaar aan de slag te gaan.
Is het niet zozeer dat je opziet tegen een bepaalde klus, maar kun of wil je niet elke week in de tuin werken? Vervang je gazon dan door planten. Want in het groeiseizoen moet je dit regelmatig maaien. In plaats van een grasveld zijn tegenwoordig bloemenweides heel erg in. Bestrooi daarvoor een deel van je tuin met bloemenzaad. Je hoeft er vervolgens weinig aan te doen. Om de bloemenzee een kans te geven moet je vooral niet maaien. Ideaal toch? En als je dan zit te genieten op je luie stoel, komen er misschien ook nog libelles en vlinders voorbij.
Wil je een onderhoudsarme tuin maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Start dan eerst eens met één border. Die kun je bijvoorbeeld vullen met ons onderhoudsarm borderpakket met prachtige bloeiende planten. Bekijk hier ook eens onze kant & klare onderhoudsvriendelijke borderpakketten.