Bodembedekkers zijn een geweldige uitvinding van moeder natuur. Het zijn lage buitenplanten die de bodem het liefst helemaal bedekken met hun blad. Zo krijgt onkruid weinig kans en houd jij meer tijd over om van de tuin te genieten. Bodembedekkende planten zijn er in allerlei soorten en maten, vaak met de prachtigste bloemen. Heel veel bodembedekkers zijn ook nog eens de hele winter groen.
De maagdenpalm (Vinca) is een prachtig wintergroen geslacht. De maagdenpalm-familie bestaat grofweg uit twee soorten: de kleine maagdenpalm en de grote maagdenpalm. De namen verwijzen naar de hoogte van de plant. De kleine variant wordt maximaal 15 centimeter hoog. De grote variant wordt maximaal 20 centimeter hoog en heeft iets grotere bladeren en bloemen. Zowel de grote als de kleine maagdenpalm komt van oorsprong in de Nederlandse natuur voor. Dergelijke inheemse planten zijn extra goed voor de Nederlandse insecten en dieren. Maagdenpalm doet het vooral goed in de halfschaduw en schaduw, maar soms geeft plaatsing in de zon ook prachtige resultaten. Maagdenpalm is prachtig om van een verhoging, zoals een verhoogde plantenbak, naar beneden te laten groeien. Er bestaan ook varianten met bijzondere bloem- en bladkleuren zoals de Vinca minor ‘Atropurpurea’ met rozepaarse bloemen, Vinca minor ‘Alba’ met witte bloemen en de Vinca major ‘Variegata’ met lichtgerande groene bladeren.
De purperklokjes zijn een andere grote bodembedekkende familie. Bij het purperklokje (Heuchera) draait het niet alleen om de sierlijke fijne bloemen zoals bij de Heuchera ‘Paris’, maar ook om de opvallend gekleurde bladeren zoals bij de ‘Black Beauty’ (donkerpaars), ‘Paprika’ (oranjerood), ‘Marmalade’ (amberkleurig) en ‘Silver scrolls’ (paarsgroene bladeren). Niet voor niets is de Heuchera ‘Caramel’ sfeerbepalend in het Oriëntaalse plantenpakket.
Veel bodembedekkers gedijen goed op een schaduwrijke plek, maar er zijn ook bodembedekkende planten die de zon aanbidden, zoals vetkruid, isotoma en kruipphlox. Heb je een zonnig plekje, dan kun je ook rozen als bodembedekker overwegen. De dwergtrosroos is daar ideaal voor. Een ooievaarsbek (Geranium) is een sterke bodembedekker voor zonnige plekken die heel lang bloeit. Ook het zonneroosje (Helianthemum) is een aanrader die je tuin opfleurt.
Wil je echt een bijzondere bodembedekker, dan is de Tellima een goede keuze. Hij is wintergroen en heeft sierlijke bloemetjes. Geweldig voor in de schaduw zijn de schuimbloem en de elfenbloem, mansoor en het Kaukasische vergeet-mij-nietje (Brunnera).
Met bodembedekkers kun je grootse effecten bereiken als je hele tapijten van dezelfde planten bij elkaar in de border plaatst. Het koperknopje (Leptinella) is daarvoor uitstekend geschikt. Je kunt bepaalde soorten ook naar hartelust combineren, zoals het purperklokje (Heuchera), hartlelie (Hosta) of ezelsoor (Stachys).
Heb je lef en wil je eens wat anders proberen? Siergrassen zijn prachtige bodembedekkers. Zet er meerdere bij elkaar en je krijgt een spectaculair effect. In dit artikel kom je alles te weten over siergrassen. Eyecatchers zoals zwart gras (Ophiopogon) en leliegras (Liriope) maken voorbijgangers jaloers. Want waarom zou je de bodembedekkende buitenplanten beperken tot je achtertuin? Ook in de voortuin komen ze goed tot hun recht.
Voor meer over bodembedekkers of (wintergroene) bodemplanten combineren en/of bestellen klik op de link.