Deze augurken planten zijn kant en klaar leverbaar in de maanden maart tot juli.
De Augurk - Cucumis sativus is het kleine broertje van de komkommer, en komt oorspronkelijk uit India. echter zijn het verschillende rassen, de augurk is een stuk kleiner dan de komkommer. Daarnaast heeft de augurk bijna geen smaak van zichzelf, de typische augurkensmaak wordt verkregen door het inmaken.
Netals de komkommer houd de augurk van warmte en veel water en voeding. Augurken kunnen op 2 verschillende manieren woden geteeld. Door deze langs een stok of touw te laten klimmen, of als kruipplant over de bodem te laten groeien. Kweken in een kas of serre is aan te raden omdat dit de productie sterk verhoogd met tot wel 2 keer zoveel opbrengst als gevolg.
Oogsten en bewaren
Het oogsten van de augurk is natuurlijk het leukste. De vruchten zijn smaakvoller als je ze wat kleiner oogst, naarmate de augurk groter groeit wordt deze wateriger van smaak. Bewaren kunt u het beste doen bij een temperatuur rond de 13-14 graden dus niet in de koelkast. Dit kan 1 a 2 weken het is dus aan te raden om ze binnen een paar dagen na de oogst te verwerken en in te maken.
Recept zelf inmaken augurken
Het inmaken van augurken is eenvoudig, en zo worden ze smaakvol en zijn ze lang houdbaar in gesloten pot. Hiervoor heb je het volgende nodig;
- Augurken
- Potten om ze in te doen
- Pan
- Kruiden; Jeneverbessen, mosterdzaad, dragon, sjalot, knoflook, peperkorrels, (riet)suiker, keuken azijn
Begin met het ontsmetten van de potten en deksels door deze in kokend water te leggen. Verwarm daarna 1 liter azijn met 125gram suiker, en roer door tot dit is opgelost. Voeg hier de kruiden aan toe en laat het even intrekken, eventueel even meekoken voor meer smaak. Neem een pot vul deze met augurken, en giet het zoetzuur mengsel eroverheen tot de augurken onder het mengsel staan. Doe de deksel er op en laat minimaal 3 weken trekken voor gebruik. U kunt zelf kruiden naar wens toevoegen of weglaten aan het mengsel.